Realnost izbornih obećanja

Debatom “Realnost izbornih obećanja” završen je seminar PR dani 2012. Prof. dr Slaviša Orlović bio je moderator rasprave u kojoj su učestvovali Borislav Stefanović, predstavnik Demokratske stranke, Nebojša Stefanović iz Srpske napredne stranke i Branko Ružić, ispred Socijalističke partije Srbije. Gosti su diskutovali o nizu tema koje je profesor na početku predočio, iznoseći planove rešavanja najvažnijih društvenih problema.

Borislav Stefanović, predstavnik Demokratske stranke, istakao je da je mnogo teže ulaziti u političku kampanju sa pozicije vlasti. “Mi smo, kao Vlada, morali da se nosimo sa mnogo izazova i uspešno smo opstali. Suočili smo se sa velikom svetskom ekonomskom krizom, a bili smo prinuđeni i da ispravljamo nasleđene probleme”, naglasio je Borislav  Stefanović. Građani, sa pravom, očekuju vrlo jasne i konkretne odgovore, a ne obećanja , smatra predstavnik Demokratske stranke.  On je dodao da ništa nije moguće bez bolje redistribucije budžetskih sredstava i stranih ulaganja, kao i da stub daljeg razvoja Srbije predstavljaju energetski sektor i reforma poljoprivrede koju je Vlada već započela.

Da je građanima izuzetno teško da veruju u predizborna obećanja jer se nakon izbora ona retko ostvaruju, rekao je Nebojša Stefanović ispred Srpske napredne stranke. Ako nemate adekvatna rešenja za društvene probleme, ne morate učestvovati u vlasti po svaku cenu. Svi političari, pre svega, trebalo bi da imaju političku i moralnu odgovornost kada građanima predstvaljaju svoje programe. Govoreći o privrednom razvoju Srbije, Nebojša Stefanović je istakao da su dve strateške razvojne šanse koje imamo poljoprivreda i energetika. “Država je veoma malo novca uložila u razvoj ovih sektora. Ako to ne promenimio, nemamo izgleda za bolju budućnost”, zaključio je on.

“U našoj partiji nikada ne pokušavamo da nudimo iluzije i bajkovite priče. Po tome se najviše razlikujemo od drugih. Kampanju baziramo na afirmaciji već učinjenog u prethodnom mandatu sa koalicionim partnerima”, započeo je svoje izlaganje Branko Ružić, predstavnik Socijalističke partije Srbije.  Rešavanje ključnih socio-ekonomskih problema predstavlja prioritet u narednom periodu. “Trenutna situacija je nelagodna ali moramo ići problemima u susret. Dobijanjem statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji stvara se prilika da iskoristimo potencijal koji imamo”, dodao je Ružić.

Na kraju debate, predstavnici političkih partija poručili su studentima da dobro razmisle kome će dati svoj glas na predstojećim izborima i da svojim aktivnim biračkim pravom doprinesu društvu i državi u kojoj žive.