Svečano otvorena čitaonica i biblioteka

Na Fakultetu političkih nauka svečano su otvorene novoizgrađena biblioteka i čitaonica. Izgradnjom ovog prostora znatno su poboljšani uslovi rada studenata, koji dobijaju najsavremenije mesto za usavršavanje u skladu sa standardima najboljih evropskih i svetskih univerziteta. Prostor su otvorili dekan Fakulteta prof. dr Ilija Vujačić, prof. dr Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke i Milan Krstić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Dekan Ilija Vujačić ukazao je na činjenicu da je na ovom mestu pre pola veka pokrenuta prva škola politikologije u Istočnoj Evropi. Od tadašnje Visoke škole za političke nauke nastao je Fakultet, koji se vremenom razvijao, imao sve više studenata i unapređivao međunarodnu saradnju. „Posebno mi je zadovoljstvo da mogu da kažem da se ova škola demokratije i političke kulture kontinuirano razvija. U poslednjoj deceniji uložili smo dosta napora da se unaprede obrazovanje i studijski programi, a samim tim stvorili mogućnost da investiramo u izgradnju samog Fakulteta i dobijemo prostor koji će biti jedan od najmodernjih na Beogradskom univerzitetu, i u Srbiji“, istakao je dekan. Ovo je prva faza rekonstrukcije, a druga je u toku na drugom delu zgrade. „Nadam se da ćemo prvog oktobra imati nov fakultet i da će studenti biti prijatno iznenađeni unapređenim uslovima za rad“, zaključio je profesor Vujačić.

Jedan od partnera u ovom projektu je Ministarstvo prosvete i nauke. „Nama je bilo zadovoljstvo da, zajedno sa kolegama iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, završimo ovu fazu projekta unapređenja stanja visokog obrazovanja, da Fakultet dobije nove prostorije, a samim tim i novi impuls da bude još bolji i poznatiji nego što jeste. Želimo da studentima stvorimo što bolje uslove za učenje, a oni će to vratiti daljim ulaganjem u razvoj naše države“, rekao je ministar prosvete i nauke profesor Žarko Obradović. On je dodao da je praksa vremenom pokazala da za studente Fakulteta političkih nauka uvek ima mesta na vodećim položajima, u svim društvenim i političkim sferama.

Milan Krstić, student prorektor Univerziteta u Beogradu, smatra da je danas više nego ikad jasno da je uspešno obrazovanje nemoguće bez dobrih uslova za rad. „Ako želimo da se bavimo naukom, neophodno je da država i Univerzitet u tome pomognu, reformišu nastavne programe, ali i poboljšaju uslove za rad. Kada sam ja počeo da studiram, osobama sa invaliditetom nije bilo omogućeno da pristupe svim delovima zgrade Fakulteta, ali zahvaljujući rekonstrukciji, sada jeste“, naglasio je on.

Nove prostorije studentima će biti na raspolaganju zahvaljujući finansijskoj podršci investitora Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalnog investicionog plana   i Grada Beograda, uz učešće Fakulteta sopstvenim sredstvima.