Predstavljanje Interdisciplinarnih studija Jugoistočne Evrope

Na Fakultetu političkih nauka predstavljen je Interdisciplinarni zajednički master program studija Jugositočne Evrope (ISSES). O programu su govorili profesori Fakulteta političkih nauka, kao i jedna od šest  stranih predavača, profesorka Milada Anna Vachudova sa Univerziteta Severne Karoline, SAD.

Prof. dr Jelena Đorđević, prodekanka za studije drugog i trećeg stepena, objasnila je da je ovo je prvi celoviti pristup izučavanju Balkana. „Na različitim fakultetima se obrađuju samo određene oblasti. Ovaj program nudi sagledavanja ove regije iz istorijskog i kulturnog ugla, omogućava proučavanje međunarodnih odnosa, političkih sistema i socijalnih problema iz ove oblasti”, rekla je ona. Kombinacija stranih i domaćih predavača omogućava prisustvo različitih gledišta što će neprestano bogatiti znanja o ovom prostoru.

Ovo je dvogodišnji master program na engleskom jeziku, razvijen u okviru Tempus programa EU, čiju zajedničku diplomu izdaju četiri partnerska univerziteta – Beograd, Grac, Skoplje i Zagreb. Mnoge zemlje nemaju mogućnost da obrazuju stručnjake zadužene za Balkan, a ovaj program će omogućiti studentima da o ovom regionu uče kako od profesora iz Srbije, tako i od stručnjaka iz inostranstva.

„Po prvi put u Srbiji i regionu postoji zajednička diploma i obaveza da se treći semestar odsluša na nekom od Univerziteta iz devet evropskih država, a master tezu studenti brane na Univerzitetu na kom predaje njihov mentor“, objasnio je prof. dr Jovan Teokarević. On je dodao da je ovo važno za Beograd i Srbiju, zato što će dolaziti veći broj stranih studenata, čime se podstiče rad i učenje u internacionalnom okruženju. „Ne postoji prijemni ispit, već se studenti rangiraju na osnovu proseka sa osnovnih studija i znanja engleskog jezika. Takođe, postoji mogućnost stažiranja u raznim organizacijma, kako u nacionalnim, tako i međunarodnim“, istakao je profesor Teokarević.

Iako je master fokusiran na Jugoistočnu Evropu izučavaće se i druge države. „Nama je cilj da se predavanja ne svedu samo na priču profesora, već i na debatovanje među studentima“, rekla je profesorka Milada Anna Vachudova. Kada govorimo o zaposlenju nakon završenih studija, iskustvo govori da postoji mogućnost zaposlenja u raznim internacionalnim organizacijama.

Prof. dr Predrag Simić, jedan od predavača na ovom programu, smatra da, iako se Balkan danas ne nalazi u udarnim vestima, jako je bitno da ga studenti iz regiona i van njega proučavaju. „Ovaj program ima za cilj da uvede strane studente u sve osobenosti ovog područja, i da im omogući istraživanje savremenih ekonomskih, društvenih i kulturnih aspekata“, objasnio je profesor Simić. On je dodao da je onima koji žele da se bave temom Balkana, upisivanje ovog  master odličan početak.

Jasmina Gajić, iz Nacionalne TEMPUS kancelarije istakla je da, iako troškovi boravka u inostranstvu nisu pokriveni cenom školarine ovog programa, studenti mogu da apliciraju za stipendiju Evropske komisije. Svi zainteresovani za master Interdisciplinarne studije Jugoistočne Evrope, konkurs mogu da pronađu na sajtu Fakulteta političkih nauka.