Predstavljanje projekta Premošćavanje razlika

Rezultati projekta „Premošćavanje razlika“, koji je Fakultet političkih nauka realizovao u saradnji sa Asocijacijom nezavisnih elektronskih medija uz finansijsku podršku Evropske unije, prezentovani su u Medija centru. Ovom saradnjom obuhvaćeno je istraživanje o izveštavanju o etničkim i kulturnim različitostima, edukaciju novinara i produkciju radio i TV serijala ove oblasti. Podatke do kojih su došli u proteklih godinu dana istraživanja predstavili su Saša Mirković, prof. dr Snježana Milivojević,  Sandra Mandić, Uroš Urošević, Hasna Ziljkić i Aleksandra Krstić.

Autori su radom na terenu saznali šta bi publika i novinari želeli da vide u medijima o manjinama i napravili radio i TV priloge čije su teme realni problemi sa kojima se oni susreću. U prenosu emisija učestvovale su 41 radio i 27 televizijskih stanica. Saša Mirković, predsednik ANEM-a, istakao je  značaj edukativne komponente ovih programa i napomenuo da bi „projekat trebalo da se završi izradom priručnika koji će dodatno edukovati novinare i biti polazna osnova za sve koji se budu bavili ovim temama u narednom periodu“.

,,Ova oblast je važna zbog promišljanja o stereotipima, koliko se tolerišemo i uvažavamo, prepoznajemo svoje kvalitete, sličnosti i razlike“, rekla je profesorka Snježana Milivojević.  Kao dodatni kvalitet ovog projekta, ona je navela afirmaciju obrazovanja medijske zajednice. „Za novinare nema pauze u učenju. Organizovali smo radionice, konstruktivne sastanke, priručnike. Na taj način uspostavljena je nova vrsta obrazovne platforme“, smatra ona.  „U svim tim emisijama videli smo ljude koji prepoznaju i slave različitosti, slave svoj svakodnevni život koji je bogat, raskošno lep i obogaćen upravo zbog toga što u njemu učestvuju ljudi koji imaju različite osobine, kvalitete i mogućnosti i to se oseća u svakoj emisiji“, zaključila je profesorka.

Sandra Mandić , novinarka ANEM-ovog TV serijala „Povezivanje“ istakla je da su se tokom snimanja emisija novinari trudili da saznaju i predstave značaj premošćavanja razlika, ali i očuvanja svog nacionalnog identiteta. ,,Dopalo mi se što su mladi prikazani na ovaj način i što smo imali priliku da od njih naučimo kako oni prenose tradiciju i vrednosti iz svoje okoline“, dodala je novinarka.

Radio prilog o vlaškim običajima u selu Laznica radio je novinar Uroš Urošević. „Ova priča je dobra zato što govori o tome da je kuća tamo gde se osećate dobro“, rekao je Uroš i dodao da je želeo ovim prilogom da menja odnos publike prema ovim temama, jer mediji površno izveštavaju o nacionalnim manjinama.

„Svesni smo da poznavanje običaja drugih naroda i njihovih specifičnosti doprinosi toleranciji i međusobnoj saradnji“, smatra Hasna Ziljkić, sagovornica u TV emisiji serijala „Povezivanje“ snimljenoj u Novom Pazaru. Ona je istakla da prilog ne predstavlja ideologiju, već realnu sliku današnjice.

„Tokom istraživanja dobili smo priliku da saznamo šta novinari i publika misle o položaju  manjina u medijima i na osnovu toga smo izveli određen broj preporuka kojima su saradnici bili vođeni“, istakla je Aleksandra Krstić, saradnica na istraživanju. „Svi prilozi imaju veliki broj sagovornika, zanimljivi su i dinamični, a bave se  realnim problemima sa kojima se svakodnevno susrećemo. Ovo je doprinelo da oni postanu uzor drugim kolegama kako bi trebalo izveštavati o manjinama“, zaključila je ona.